Hogyan főzzük a húsvéti sonkát?

A jó sonka főzése a jó minőségű sonka kiválasztásával kezdődik. A Sparban minőségi, hazai termékeket vásárolhatsz. 

A Spar Magyarország gasztro blogját megosztjuk veletek, hogy mikre érdemes figyelni a sonka főzésekor.

A sonkát a főzés előtt legalább 3 órával vegyük ki a hűtőszekrényből, hogy a környezet hőmérsékletét felvegye. Receptünk abból indul ki, hogy a sonka nincs elsózva, nem szárították ki a hentesnél; ezen kívül húsüzemben készült, nem rokonnál. Ha ez így van, akkor egy nagy lábasba forró vizet készítünk, a sonkát pedig lemérjük. Amikor a víz hőmérséklete 95-98 fok, azaz éppen forrni kezd, akkor tesszük bele a sonkát. Ha van húshőmérőnk, használjuk! A sonka lehűti a vizet; az újraforrástól számítva 15 percig ezen a magas hőmérsékleten főzzük, de 10 perc után a tűzhely erejét csökkentjük. A főzési idő kilogrammonként 1 óra, kb. 80 fokon, vagyis éppen gyöngyöző vízben. Nem teszünk rá fedőt. A főzési idő leteltével ellenőrizzük a sonka belső hőmérsékletét a húshőmérő segítségével, ennek 75 foknak kell lennie; azaz, ha egy kötőtűt a húsba szúrunk, akkor ez könnyen belemegy, illetve könnyen kihúzható. A sonkát 1 órán keresztül hagyjuk a saját levében hűlni, majd tálra tesszük, és hagyjuk a levegőn tovább hűlni. Amikor már hideg, egy tiszta konyharuhát megnedvesítünk, és ebbe csavarjuk. Hűtőszekrényben tároljuk felhasználásig.

Tálalási tippek: Ajánlatos szeletelőgéppel felvágni.

Ha kötözött sonkáról van szó, akkor előzőleg eltávolítjuk a hálót. Kemény tojás, reszelt torma, tavaszi retek, újhagyma, paradicsom, paprika díszítheti a sonkás tálat.
A Csaba Center földszintjén található Spar szupermarketben megvásárolhatod a Húsvéti sütés-főzéshez szükséges összes alapanyagot. Fontos, hogy az érzékenységben szenvedők (pl. cukorbetegek, gluténérzékenyek, tejcukor érzékenyek, stb.) speciális, saját maguk számára elengedhetetlen termékeket vásárolhatnak.
Érdemes letölteni a My Spar Appot, ahol hűségprogramokkal, kuponokkal, egyedi akciókkal várnak.
A cikk forrása:

https://www.spar.hu/gasztro-eletmod/receptek/husveti-sonka-fozve